Heb je altijd al willen weten hoe onze vloerkleden worden gemaakt? Dat komt goed uit! Hier leggen wij je stapsgewijs uit hoe het productieproces van onze vloerkleden in elkaar steekt en wij tot het prachtige eindproduct komen.

Wol

Dit prachtige natuurproduct is de basis van onze vloerkleden. Wol heeft vele voordelen: het heeft een lange levensduur, is vormvast, zelfreinigend, duurzaam en geeft een mooie, natuurlijke uitstraling aan het vloerkleed. De wol die wij gebruiken is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. De schapen staan hier bekend om hun extreem fijne wol structuur. Daarnaast is deze wol wit van kleur. Hierdoor hecht de verf beter en kunnen wij onze vloerkleden in een veelvoud aan kleuren leveren! Nadat de schapen geschoren zijn wordt de wol in grote pakketten naar Marokko verzonden. In een plaatsje nabij Rabat vindt het gehele productieproces verder plaats.

Kleuren

Eenmaal in Marokko aangekomen, wordt de wol uitgepakt en uit elkaar getrokken zodat er wol vlokken ontstaan. Deze wol vlokken worden vervolgens in diverse kleuren geverfd in grote verfbaden. Bij het verven worden zo min mogelijk chemicaliën gebruikt. Uit ervaring is gebleken dat gemêleerde vloerkleden beter op diverse interieurs aansluiten dan de effen gekleurde vloerkleden. Om deze reden bestaan onze kleurnummers altijd uit een menging van diverse kleuren. Als eerst worden de geverfde wol vlokken met de hand en volgens vaste kleurrecepten uitgezocht en door elkaar gehusseld in een machine. De gemengde wol vlokken komen vervolgens op een band terecht waar vervolgens het garen wordt gemaakt.

Wassen

Nadat de meters lange garens zijn gemaakt worden ze drie maal op 90 graden gewassen. Op deze manier krimpt de wol om zijn jute kern. Dit geeft meer houvast voor de wol en zorgt ervoor dat de vloerkleden minder pluizen, want dat wil natuurlijk niemand! Na het wassen worden de garens opgehangen zodat ze goed kunnen drogen.

Techniek

Wanneer het garen goed droog is kan het vloerkleed worden geweven. Dit is ook de techniek die wordt toegepast in Marokko. Hier is het al een eeuwenoude traditie om vloerkleden op deze manier te vervaardigen. Helemaal volgens de lokale cultuur worden de vloerkleden uitsluitend door vrouwen, met de hand, geweven. De dikte van het garen (wij gebruiken er drie), de manier hoe het
in het weefgetouw gaat (de techniek) en de afstand van de kettingdraden bepalen de uitstraling van het vloerkleed. Afhankelijk van het soort vloerkleed en de afmeting wordt het vloerkleed door één of twee personen geweven. Hoe complexer de techniek en hoe groter het vloerkleed, des te langer het duurt voordat het vloerkleed is geweven.

Afwerking

Wanneer het vloerkleed geweven is wordt het uit het weefgetouw geknipt. De uiteinden van de kettingdraden worden aan elkaar vastgeknoopt en om deze uit het zicht te werken worden er afwerkranden aan de kopse kanten gezet. Dit kan een geweven, wollen rand zijn, een katoenen bies of wollen franjes. De soort afwerkband verschilt per kwaliteit. Na de afwerking worden de vloerkleden uitgerold en eventuele oneffenheden verwijderd of hersteld.

Nieuwe bestemming

Wanneer het vloerkleed door de controle is gekomen wordt het in twee lagen afbreekbaar plastic verpakt. Om vervolgens per vrachtwagen naar Nederland te komen. Eenmaal in ons magazijn gearriveerd worden de verpakkingen gecontroleerd en worden de vloerkleden naar onze verkoopadressen verstuurd, zodat zij het vloerkleed bij jou kunnen leveren. Doordat het gehele productieproces vele facetten bevat is het hopelijk ook duidelijk geworden waarom het maken van een vloerkleed, op maat en op kleur en het daarbij behorende transport ongeveer 6 weken in beslag neemt.